seo linkbuilding

Linkbuilding; alle informatie op een rijtje!

Wil je jouw website hoger laten scoren in Google? Wil je op relevante zoektermen goed gevonden worden? En wil je meer en meer websitebezoekers aan gaan trekken? Dan is het interessant om met linkbuilding aan de slag te gaan. Of beter gezegd: om linkbuilding uit te besteden. Als je niet op de juiste manier met linkbuilding aan de slag gaat, krijg je alleen maar met averechtse resultaten te maken.

Wat is linkbuilding precies?

Als je hoge rankings binnen Google wilt scoren, moet jouw website door het algoritme van Google goed beoordeeld worden. Bij het beoordelen van een website kijkt het algoritme onder meer naar de hoeveelheid links die naar jouw website verwijzen.

Je krijgt een goede beoordeling als de links naar jouw website op veel relevante websites voorkomen. Dit is volgens Google namelijk een teken dat jouw website een meerwaarde biedt. Waarom? Omdat het volgens Google niet zomaar is dat andere websites naar jouw website toe linken.

Om deze linkjes te kunnen verkrijgen, is het zaak om met linkbuilding aan de slag te gaan. Dit is eigenlijk een techniek waarbij het de bedoeling is om veel kwalitatieve linkplaatsingen te scoren, zodat Google meer waarde aan jouw website gaat hechten!

Het belang van linkbuilding

Is het belangrijk om met linkbuilding aan de slag te gaan? Ja! Is het aan te raden om per direct met linkbuilding aan de slag te gaan? Ja, ook dat is zeker het geval. Des te meer relevante websites een linkje naar jouw website gaan plaatsen, des te beter jouw website wordt beoordeeld door Google.

Dit zorgt er onder meer voor dat jouw website hoger in de zoekmachine komt te staan. De kans dat je hiermee (veel) organische bezoekers aan gaat trekken, is ook weer een stukje groter geworden. Je kunt dankzij linkbuilding dus:

 • Meer bezoekers naar jouw website trekken
 • Meer orders scoren/meer geld verdienen
 • Jouw website nóg harder laten groeien

Linkbuilding is één van de drie componenten van zoekmachineoptimalisatie. Dit geeft eigenlijk al direct aan wat het belang van goede linkbuilding is. Indien de link naar jouw website op de juiste websites geplaatst worden, ga je dit merken aan onder meer de hoeveelheid bezoekers en het geld dat je gaat verdienen aan/met jouw website!

Klinkt bovengenoemd verhaal bij jou als muziek in de oren? Dan is het aan te raden om zo snel mogelijk met linkbuilding aan de slag te gaan. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat je met linkbuilding ook het averechts resultaat kunt behalen.

Waarom linkbuilding uitbesteden?

Doe je maar iets zonder hier echt weet van te hebben? Dan plaats je jouw website hoogstwaarschijnlijk op nietszeggende startpagina’s en aanverwante websites. Dergelijke linkplaatsingen doen eigenlijk meer kwaad dan goed; het is dan ook verstandig om hier zelf niet mee aan de slag te gaan als je niet over de benodigde kennis beschikt.

Nee, in plaats daarvan kun je veel beter linkbuilding uitbesteden. Je weet dan zeker dat de juiste links worden geplaatst én dat deze links voor de gewenste rankings binnen de zoekmachine gaan zorgen. Het uitbesteden van linkbuilding is hoe dan ook een verstandige keus!

Linkbuilding strategie

Ga je jouw linkbuilding uitbesteden? Dan gaat de specialist allereerst – samen met jou – een linkbuilding strategie ontwikkelen. In deze strategie moet eigenlijk een antwoord op de volgende vragen geformuleerd worden:

 • Wat wil je precies met linkbuilding bereiken?
 • Hoe staan jouw concurrenten ervoor op het gebied van linkbuilding en zoekmachineoptimalisatie?
 • Heb je een goede nulmeting (het startpunt)?
 • Welke pagina’s zijn op jouw website het belangrijkste?
 • Is jouw website op dit moment al technisch geoptimaliseerd?
 • Is jouw website op dit moment al on-page geoptimaliseerd?

Zoals je kunt zien, gaat linkbuilding hand in hand met de twee andere onderdelen van zoekmachineoptimalisatie. Als je écht met jouw website wilt scoren, is het aan te raden om jouw website technisch én on-page te optimaliseren. Als je dat gedaan hebt, kun je met linkbuilding aan de slag gaan. Deze drie onderdelen vullen elkaar in ieder geval aan en zorgen tezamen voor de ranking van jouw website binnen Google.

Linkbuilding technieken

Door de jaren heen is linkbuilding steeds gevarieerder geworden. Voorheen was het voornamelijk een kwestie van linkjes plaatsen op startpagina’s, maar daar is toch wel een flinke verandering in gekomen. Momenteel kunnen er meerdere linkbuilding technieken toegepast worden:

 • Startpagina’s: hierbij worden linkjes op startpagina’s geplaatst. De waarde van deze linkjes is niet al te groot, terwijl sommige zelfs twijfelen of dergelijke links überhaupt een meerwaarde bieden.
 • Bedrijvengidsen/marktplaatsen: ook kan jouw linkje geplaatst gaan worden op bedrijvengidsen en/of marktplaatsen. Ook dit is geen al te sterke manier van linkbuilden, aangezien deze linkjes een ‘nofollow tag’ meekrijgen. Met deze links kan alleen een natuurlijk en geloofwaardig linkprofiel opgebouwd worden.
 • PBN’s: dit zijn speciale websites die opgericht zijn voor het plaatsen van linkjes. In de meeste gevallen gaat dit om oude websites die al enige autoriteit opgebouwd hebben. Het plaatsen van linkjes op dergelijke websites kan absoluut van toegevoegde waarde zijn.
 • Gastpublicaties: ook is het steeds interessanter geworden om een artikel of een advertorial op een website te plaatsen. In dit artikel verwerk je een link naar jouw website, waardoor je meer en meer kwalitatieve backlinks weet te verkrijgen. Het plaatsen van een dergelijk artikel of advertorial is uiteraard niet gratis!

Wat de beste linkbuilding techniek van dit moment is? Meer en meer specialisten neigen naar de gastpublicaties. Onder aan de streep komt het veelal aan op een combinatie van bovengenoemde linkbuildingtechnieken. Een link op bijvoorbeeld een bedrijvengids is niet super sterk, maar draagt wél weer bij aan de opbouw van een geloofwaardig linkprofiel. Ook dat is belangrijk.

Is linkbuilding anno 2021 nog belangrijk?

Op het internet doen de meest gekke verhalen de rondte over linkbuilding. Zo geven sommige mensen aan dat linkbuilding helemaal niet meer van invloed is op de ranking binnen Google. Wij kunnen je maar één ding aangeven: linkbuilding is anno 2021 nog steeds super belangrijk te noemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.